tirsdag den 26. januar 2016

Sovs af fond

Vores bedste fest og højtids sovs. Selvom processen tager evigheder er det ventetiden værd. Faktisk er det sovsen vi ikke ville leve uden.10 - 12 personer
Ingredienser:
2-3 kraftben og 1 kylling + 6-8 kyllingelår
4 løg
1 hvidløg
2 porrer
2 gulerødder
½ selleri
krydderbuket af timian, persille, laurbær
12 peberkorn
4-5 nelliker
2 spsk. koncentreret tomatpure
smør, mel
piskefløde

Fremgangsmåde:
Selve fonden laves i dagene op til begivenheden (jul, påske, fest)
Lår og kylling hugges ud i mindre stykker og derefter brunes stykkerne og ben godt af i lidt olie i en stor gryde. De rensede grøntsager kommes ved og bruner med. Hvidløget halveres og puttes i gryden.
Løgene halveres og skærefladen ristes mørkebrun på en tør pande (nærmest brændt, uden de er det). Det giver fonden en smuk kulør. Tomatpureen brunes med til sidst for at tage lidt af syren, og så hældes der vand på til alt er dækket. 
Krydderibuketten og peberkorn, nelliker tilsættes også. Kog op og skum flittigt.

Lad fonden koge ved svag varme i ca. 4 timer og si den så, skum fedt fra og kog den yderligere ind. Der skulle gerne blive ca. 1½-2 liter god fond som smages til med salt.
Virker sovsen lidt bleg, kan der tilsættes lidt koncentrat. 3/4 liter fond tages fra og kommes i bradepanden sammen med kalkunen. (Eller fortsæt uden og du har til flere gange med lækker sovs)

Resten af fonden koges evt. yderligere ind. Så laver man en opbagning af 2-3 spsk. smør og det samme i mel, som man lader blive karamelfarvet. 

Fonden tilsættes under piskning og sovsen får lov til at koge igennem for svag varme i en times tid. 

Når kalkunen eller stegen er klar, sies skyen fra og afskummes grundigt for fedt.
Hæld skyen i sovsen og tilsæt en passende mængde piskefløde samt evt. en smule kulør. Kog sovsen igennem og smag den til. 

Mangler sovsen noget kan det anbefales at tilsætte lidt portvin, som vil give sovsen dybde, den tager heller ikke skade af lidt ribsgelé.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...